8 september 2024 Gebruikers online: 22
Agenda
Active creations

Gehoorschade voorkomen bij je opgroeiende kind

Geplaatst op: 12 september 2023

(Adv.) Als ouder wil je je kinderen beschermen tegen onheil. Tegen gevaar in het verkeer, tegen volwassenen met verkeerde bedoelingen. Tegen drugs. Tegen verkeerde vrienden. En tegen vroegtijdige gehoorschade. Want als het gehoor van je kind eenmaal is aangetast dan is die schade niet meer te herstellen. Er is geen kuurtje wat ervoor kan zorgen dat een brom of piep weer uit het oor gaat of dat gehoorverlies ongedaan gemaakt kan worden.

Onderzoek naar gehoorschade

Er vindt doorlopend onderzoek plaats naar gehoorschade, vooral bij kinderen. Natuurlijk wordt er ook gezocht naar mogelijkheden om een beschadigd gehoor te herstellen. Maar zo ver is het nog lang niet. Daarom zijn er ook bedrijven die middelen ontwikkelen om het gehoor van je kinderen te beschermen. Zo’n bedrijf is Hearings. Zij maken oordopjes op maat. Die draag je als je in een situatie bent waarbij je wordt blootgesteld aan harde geluiden. En uiteraard zijn die er ook voor kinderen. Op die manier kun je toch naar dat gave concert of kan je kind mee naar de kermis waar het een kabaal van jewelste is.

De oortjes van de smartphone

Veel kinderen hebben al op jonge leeftijd een smartphone. Ideaal, want zo zijn ze altijd bereikbaar. Maar een smartphone is er ook en vooral om spelletjes te doen of naar muziek te luisteren. Daarvoor worden meestal oortjes gebruikt. Maar staan die niet te hard? Want ook dat kan schade veroorzaken. Bespreek dus met je kind dat het geluid niet boven een bepaald volume uitkomt. Er zijn apps die je op de telefoon van je kind kunt installeren om te voorkomen dat het geluid te hard gezet kan worden.

Voor het eerst naar een concert

Als je kind er de leeftijd voor heeft om voor het eerst naar een concert te gaan dan is dat een ideaal moment om gehoorschade te bespreken. Door op maat gemaakte otoplastieken te dragen kan worden voorkomen dat je kind met een permanente gehoorbeschadiging thuiskomt. Vaak merk je dat niet eens direct. Pas na verloop van tijd blijkt dat het gehoor flink achteruit is gegaan, of dat die hinderlijke piep- of bromtoon in de oren niet tijdelijk was maar niet meer weggaat. Er zijn mensen met tinnitus die er zo wanhopig van worden dat ze suïcidaal worden. Het is dus zeker niet iets om licht over te denken.

Een beroep met geluidsrisico’s

Kiest je kind voor een beroep waar een risico op gehoorschade bestaat, zoals werken in de bouw of in de geluidstechniek? Wijs hem of haar er dan op dat het heel normaal is om met de werkgever te bespreken dat gehoorbescherming gedragen moet worden. Als je kind een zaterdagbaantje in een uitgaansgelegenheid heeft waar de hele avond harde muziek draait dan is dat ook zeker iets dat besproken moet worden. Je eigen geld verdienen is prima, maar niet als het ten koste gaat van een goed gehoor waar je nog je hele leven mee moet doen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice