8 september 2024 Gebruikers online: 23
Agenda
Active creations

Verduurzaming in de industrie krijgt steeds meer vorm

Geplaatst op: 17 mei 2024

(Adv.) Verduurzamen is iets dat ons allemaal aangaat. We merken het al in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld bij het scheiden van afval. Producenten passen hun verpakkingen en ook producten aan om ervoor te zorgen dat deze als ze worden weggegooid of afgedankt gemakkelijker kunnen worden gerecycled. De overheid wil dat we rond 2050 nauwelijks nog afval produceren. Ook de industrie speelt daarop in, bijvoorbeeld met het ontwikkelen van machines die weinig of geen CO2 uitstoten. Stikstof is een risico voor de aarde omdat het de ozonlaag aantast. Dit leidt tot ongewenste klimaatverandering.

Industriƫle machines worden duurzamer

Bij het uitvoeren van een bouwproject, maar ook in tal van andere industrieƫn kiezen bedrijven steeds vaker voor de duurzame oplossing. Er worden bijvoorbeeld bouwkranen ontwikkeld die geen dieselmotor hebben maar een elektromotor. Hiervoor is nu nog een gigantisch accupakket nodig waarop de kraan slechts enkele uren kan werken. Maar in de toekomst worden deze bouwkranen zeker verbeterd. Ook andere machines en apparaten worden verduurzaamd zodat ze minder uitstoot veroorzaken. Dat is hard nodig, want bijvoorbeeld bouwprojecten mogen alleen doorgaan als de uitstoot binnen bepaalde grenzen blijft.

Fossiele brandstof in de ban

Door als bedrijf te kiezen voor een olievrije compressor zet je een belangrijke stap richting verduurzaming. Dit soort machines maken het mogelijk om te werken binnen de door de overheid bestelde stikstofnormen. Vooral in de bouw is hier veel controverse over. Enerzijds moet er rekening gehouden worden met duurzaamheid, anderzijds wil de overheid dat vooral het aantal woningen snel toeneemt. Er is immers een enorm woningtekort in Nederland. Dit zou rond 2030 moeten zijn opgelost, maar het is maar de vraag of dat doel wordt gehaald. Duurzaam bouwen is namelijk ook fors duurder, waardoor woningen ook duurder worden. Dit heeft er al verschillende keren toe geleid dat een bouwproject werd uitgesteld of zelfs helemaal niet meer doorging. Mede door de strengere regels na de uitspraak van de Raad van State eind 2022 moet er nog beter worden berekend hoeveel stikstof er wordt uitgestoten bij het bouwen van woningen.

Producenten innoveren voor verduurzaming

Producenten van machines voor de industrie zijn natuurlijk ook volop bezig met innovatie om te verduurzamen. Een producent zoals Kaeser Nederland is voortdurend bezig om machines die zij leveren, zoals compressoren, te verbeteren. Niet alleen qua duurzaamheid, maar ook qua prestaties in relatie tot die duurzaamheid. Want de nieuwe machines moeten uiteindelijk net zo goed en vooral net zo lang kunnen presteren als hun voorgangers die gebruik maakten van fossiele brandstof. Het jaar 2050, waarin Nederland afscheid hoopt te nemen van fossiele brandstof, lijkt nog ver weg. Maar de tijd draait door en nieuwe ontwikkelingen kunnen niet vroeg genoeg komen. Daarom stimuleert de overheid innovaties door bedrijven met behulp van subsidie. Ook zoeken steeds meer bedrijven samenwerking om hun kennis te delen en op die manier te versterken.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Aquaservice