8 september 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Volg een training tot vertrouwenspersoon

Geplaatst op: 22 mei 2024

(Adv.) Werkgevers zijn wettelijk verplicht om een sociaal veilige werkplek te bieden, waardoor werknemers niet aanlopen tegen thema’s als discriminatie, pestgedrag of seksuele intimidatie. Wanneer je niet terecht kunt bij je eigen leidinggevende of voldoende ondersteuning ervaart, dan kun je een afspraak maken bij een vertrouwenspersoon.

Hier kun je jouw verhaal doen en advies krijgen over hoe je met een bepaalde situatie om kunt gaan. Ook kunnen er stappen worden gezet ter verbetering van de omstandigheden. Om zelf vertrouwenspersoon te worden, kun je een training vertrouwenspersoon volgen. Deze training biedt je een stevige basiskennis over het werkveld van de vertrouwenspersoon op de werkvloer van bedrijven. Je leert over rechten en plichten van personeel en werkgevers en leert omgaan met klachten, wanneer grensoverschrijdend gedrag wordt ervaren.

Onderwerpen training vertrouwenspersoon

Wanneer je een training tot vertrouwenspersoon volgt, worden verschillende onderwerpen aangekaart. Deze zijn doorgaans toegespitst op de situatie die speelt of op de behoefte van de organisatie. De training wordt op maat geleverd, waarbij de inhoud wordt samengesteld op de kennis en vaardigheden van de cursisten die eraan zullen deelnemen. Zo leer je niet enkel lesmateriaal dat al bekend is, maar wordt aan de hand van lopende praktijkvoorbeelden aanvullende informatie gedeeld. Je kunt de training daarom volgen als je al vertrouwenspersoon bent, maar ook deelnemen als je van plan bent om je voor deze rol beschikbaar te stellen. De training wordt op basis van maatwerk opgesteld, in tegenstelling tot een open inschrijving. Het uiteindelijke doel van de training is dat je met meer zelfvertrouwen werknemers kunt helpen bij moeilijke kwesties.

Onderwerpen van training

Enkele terugkerende onderwerpen die tijdens een training tot vertrouwenspersoon worden besproken, zijn onder meer de rol, bevoegdheden en verantwoordelijkheden die betrekking hebben op deze functie. Ook wordt de aard, omvang en verschijningsvormen van ongewenste omgangsvormen uitgelegd en zul je gaan oefenen voor het verkrijgen van uitstekende gespreksvaardigheden. Je leert omgaan met emoties en kunt deskundig voorlichting en advies geven over wet- en regelgeving. Alles wat je nodig hebt om de functie van vertrouwenspersoon zorgvuldig te kunnen uitvoeren, zal aan bod komen. Door vooraf aan de training te delen wat je wilt leren, wat je huidige ervaring en kennisniveau is en met welke praktijksituaties je te maken krijgt, kan de training op maat worden opgesteld voor cursisten die deelnemen. 

Aanmelden voor training

Je wilt voorkomen dat je op zoek moet gaan naar een advocaat, wanneer kwesties als pestgedrag of discriminatie op de werkvloer grotere proporties aannemen. Het is daarom belangrijk om één of meerdere medewerkers op te leiden tot vertrouwenspersoon. De Arbowetgeving verplicht werkgevers zelfs om het beleid Psychosociale Arbeidsbelasting te voeren, waarbij een vertrouwenspersoon dient te worden aangesteld bij wie personeel terecht kan zodra ze te maken krijgen met pestgedrag onder collega’s of seksuele intimidatie. Je kunt de training volgen zodra je je voor deze functie wilt aanmelden. Een belangrijke voorwaarde is wel dat je reeds het vertrouwen hebt van jouw organisatie of bedrijf, zodat je adequaat kunt handelen, zodra kwesties zich voordoen.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Aquaservice