8 september 2024 Gebruikers online: 31
Agenda
Active creations

Iris Dekker publiceert openhartige bundel over mentale gezondheid

Geplaatst op: 20 juli 2024

Iris Dekker heeft haar eerste boek uitgegeven. De 22-jarige Sluziger zette de afgelopen tien jaar haar gedachten op papier en bundelde deze tot een boek. In ‘Ongehoord’ schrijft Dekker over depressie, zelfbeschadiging en suïcide. “Uiteindelijk hoop ik mensen te kunnen helpen én dat deze onderwerpen bespreekbaar worden”, vertelt de auteur.

Soepel gingen de afgelopen jaren niet voor Dekker. Integendeel. Vaak liep ze rond met de gedachte uit het leven te stappen en hadden depressieve gevoelens de overhand. Afgelopen winter, toen ze er mentaal doorheen zat, kwam ze op het idee om haar gedichten en verhalen te gaan samenstellen. “Eigenlijk met de gedachte: zo blijf ik toch een beetje bestaan op het moment dat ik hier niet meer ben”, erkent ze.

Zover kwam het gelukkig niet. Inmiddels gaat het beter en het boek kwam er. “Het was geen langdurig schrijftraject, want alles wat in het boek staat heb ik de afgelopen jaren al geschreven. Het was vooral een kwestie van samenstellen”, legt Iris uit.

Of het lastig is om je eigen verhaal met iedereen te delen? “Ik heb wel getwijfeld ja”, erkent ze. “Maar wat kan ik verliezen? Ik hoop vooral dat de onderwerpen die aan bod komen bespreekbaar worden gemaakt. En ik verwacht niet dat mensen misbruik maken van die kwetsbaarheid.” Nu het boek er ook daadwerkelijk ligt voelt het ‘best gek’, volgens Iris. “Je neemt mensen eigenlijk wel mee in de stormen van je leven.”

Naast de bundel die nu is verschenen, studeert Dekker aan het Windesheim in Zwolle. Op de hogeschool volgt ze de studie social work. “Uiteindelijk heb ik de wens om jongeren te gaan begeleiden die in hun jeugd met dezelfde klachten kampen als ik destijds. Want in mijn beleving kreeg je van veel dingen zelf de schuld, maar die gedachte moet verdwijnen. Daar hoop ik in de toekomst aan bij te dragen, mede door de ervaringen die ik heb opgedaan”, zegt ze.

De bundel is verkrijgbaar via deze site.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice