8 september 2024 Gebruikers online: 33
Agenda
Active creations

Dit zijn de belangrijkste elementen voor een goed ondernemersklimaat in Zwartsluis

Geplaatst op: 23 juli 2024

(Adv.) Je hebt ongetwijfeld van het fenomeen ondernemersklimaat gehoord. Dit is echter een brede definitie, dus laten we het even kort uitleggen. Met een ondernemersklimaat wordt een zakelijke omgeving bedoeld. Om een ondernemersklimaat ‘gezond’ te houden, is het belangrijk dat er binnen een gemeente voldoende elementen zijn die een goed ondernemersklimaat ondersteunen. Een goed ondernemersklimaat voor Zwartsluis is in principe in het belang van iedereen.

Het is namelijk fijn voor toeristen en inwoners, want er is dan voldoende aanbod. Voor de gemeente is het goed voor de reputatie en bedrijven maken meer winst. Om die reden is het belangrijk om een goed ondernemersklimaat in stand te houden, maar wat zijn dan belangrijke elementen voor een goed ondernemersklimaat?

Voldoende steun van de gemeente

Als ondernemer in Zwartsluis moet je er niet alleen voor staan. Zeker in deze tijden krijgen ondernemers namelijk te maken met veel uitdagingen. Fysieke winkels hebben het bijvoorbeeld lastig omdat veel mensen hedendaags hun producten online kopen. Bovendien moeten veel bedrijven ook voldoen aan de klimaateisen, om zo bij te dragen aan de energietransitie. Daarom is het belangrijk om voldoende steun van de gemeente te krijgen. 

Het gaat dan niet alleen om financiële steun, door bijvoorbeeld subsidies, maar ook om de juiste informatie en voorlichting. Welke veiligheidsmaatregelen je als ondernemer in de bouwsector bijvoorbeeld moet nemen en of je goede werkschoenen, die je bijvoorbeeld bij www.drworker.nl kunt kopen, nodig hebt.

Voldoende vraag en aanbod 

In een gunstig ondernemersklimaat is er ook een juiste balans van vraag en aanbod. Klinkt weliswaar simpel, maar toch is het tamelijk lastig en vaak is er sprake van een disbalans. Bij zowel een te grote vraag, alsook bij een te groot aanbod, krijg je te maken met problemen. Als er bijvoorbeeld te weinig bedrijven zijn waar inwoners van de gemeente terecht kunnen, dan levert dit frustraties op. Een supermarkt in de buurt is bijvoorbeeld handig, maar ook een professional in de buurt die je kan helpen bij het renoveren van je woning. Als er te weinig aanbod in een regio is, dan gaan inwoners elders zoeken en dat is niet goed.

Tegelijkertijd is veel aanbod weer slecht voor de ondernemers, want dit maakt het natuurlijk veel lastiger om winst te maken en dat heb je nodig om overeind te blijven.

Een goede infrastructuur 

Bij een gezond ondernemersklimaat komt ook een goede infrastructuur kijken. Het is immers zeer belangrijk dat bedrijven bereikbaar zijn voor een grote groep mensen. Als er bijvoorbeeld bepaalde wegen worden afgesloten, of er iets gerepareerd moet worden, zoals een brug, dan heeft dit direct invloed op bepaalde ondernemers met een mooi pand. Een goede infrastructuur is natuurlijk de verantwoordelijkheid van de gemeente. 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice