19 september 2024 Gebruikers online: 20
Agenda
Active creations

Buisman-kogge gered van sloop en te bewonderen in Sluuspoort

Geplaatst op: 6 mei 2024

Een kunstwerk dat jarenlang op een schoorsteen van koffiestroopfabriek Buisman heeft gestaan, is weer te bewonderen in Zwartsluis. De koperen kogge, of aannemelijker: een buys, is door Freek Kuipers gered van de sloop, tot genoegen van beeldend kunstenaar Harm de Noord die het geschenk in 1967 maakte.

Familiebedrijf Buisman bestond in 1967 een eeuw. Het personeel en de gemeente Zwartsluis sloegen destijds de handen ineen en lieten daarom een kunstwerk maken. Een schip welteverstaan. “Want het familiewapen van de familie Buisman bevat een kogge”, legt Freek uit. Harm de Noord uit Broekhuizen mocht het jubileumgeschenk destijds maken, waarna het decennialang op het dak van de firma heeft gestaan.

Een fikse storm zorgde ervoor dat de loodzware kogge van de schoorsteen waaide. “Sindsdien is ‘ie in een schuur komen te staan, maar onlangs heb ik hem kunnen redden van de sloop”, vertelt Freek. Hij liet het object wat opknappen om het toonbaar te maken en legde contact met kunstenaar Harm de Noord. “We zijn nog oud-klasgenoten van de technische school”, vertelt Harm over zijn contact met Freek.

Scheepswerf Geertman en Dennis Verhoeckx repareerden de kogge de afgelopen periode. “Want de mast was helemaal vernield”, concludeert Freek. Later hoopt hij het schip een grondigere restauratiebeurt te kunnen geven. Daarvoor zoekt hij nog een professional. Wie het jubileumgeschenk uit 1967 zelf wil bewonderen, kan tijdens de Sleepbootdagen langskomen in Sluuspoort. Daar staat het fraaie object bij de ingang.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice