20 september 2024 Gebruikers online: 56
Agenda
Active creations

Sluziger Kroniek leeft toe naar 100e editie

Geplaatst op: 3 augustus 2024

Het zal de inwoners van Zwartsluis en de lezers van Zwartsluis Actueel opgevallen zijn dat de HVZ  meer aan de weg timmert om het belang van het voortbestaan te onderstrepen.

Sinds 1 november 2023 staat alles in het teken van onze ledenwerfactie en het resultaat liegt er niet om. De teller van het aantal nieuwe (!) leden staat nu op 90 en het zal toch fantastisch zijn wanneer nummer 100 kan worden ingeschreven. De actie dat ieder nieuw lid het boek ‘De Laatste Eer’ van ondergetekende gratis ontvangt bij aanmelding is verlengd tot 31-10-2024 (zolang de voorraad strekt).

Het mysterie van de torenspits

Er zijn bijzondere plekken in Zwartsluis waar iedereen aan voorbij loopt zonder dat dit enige verbazing wekt. Een vreemde uitsparing aan de rand van een plein, een steen in een gevel, een verloren gewaande brief of verslag. Brokstukken waaraan een rijke soms wereldwijde geschiedenis kleeft maar ook een ongekende hoeveelheid schijnbare ‘prullaria’ dat lag opgeborgen in oude nooit geopende lades en schuren dat van unieke historische waarde blijkt te zijn. De HVZ wordt regelmatig verrast met dergelijke vondsten en ontdekkingen en dat maakt deze vereniging zo belangrijk en onmisbaar binnen de gemeenschap van Zwartsluis.

Deze week is nummer 99 van de ‘Sluziger Kroniek’, het blad dat drie keer per jaar verschijnt, bij de leden bezorgd. Het eerste verhaal begint met een mysterieuze brief gericht aan de secretaris Geke Françoise-Corporaal: “U kent mij niet…..”, dan wordt het meteen al spannend. Waar gaat dit naar toe? Wat bevindt zich op de zolder van het pand naast café ‘De Sluus’, voorheen de garage van Prins en daarvoor een Snipperfabriek. Welke verhalen gaan er achter schuil? De redacteur wordt als vanzelf detective en journalist en geniet steeds meer van zijn nieuwe functie binnen de vereniging.

Vrijwel de meeste Sluzigers passeren dagelijks de toren van de Gereformeerde Kerk maar kijken zelden naar de spits. Daar valt iets merkwaardigs te zien dat afwijkt van het gebruikelijke. Maar ook het luiden van de klokken horen we iedere dag en waar komt dat weg? Over deze toren heeft Erik Driessen wat te vertellen.

Een wandeling rond De Nieuwesluis zal anders zijn na het verhaal van Alle Elbers te hebben gelezen. Het gaat over het Costersplein en de daar nog aanwezige maar onopvallende waterstoep. Waar diende deze voor? En tot slot kan het ook geen kwaad om je als dorp eens te laten beoordelen door de ogen van een belasting controleur die vanaf 29 oktober 1885 gedurende 5 maanden in hotel Schrijvers (later hotel Roskam) verbleef. Toen hij aan het eind van zijn verblijf het stokje mocht overdragen ervoer hij dit als een verlossing. Waarom?, het is allemaal te lezen in de Sluziger Kroniek nummer 99.

Nieuwsgierig geworden? Meld u aan als lid en het blad met het boek worden bij u aan huis bezorgd.

Herman Slurink, redactie Sluziger Kroniek

NB: WORD LID!! Het is belangrijk voor een dorpsgemeenschap dat de verhalen van voorbij blijven leven en herinneringen gedeeld worden. Je hebt niet half in de gaten hoe belangrijk dit is voor de sociale gemeenschap. Steun daarom de Historische Vereniging Zwartsluis met een lidmaatschap. Voor de Sluziger kost dit slechts € 17,50 per jaar en daarvoor ontvang je drie keer per jaar het boekje ‘Sluziger Kroniek’ met waardevolle historische verhalen en wetenswaardigheden. Voor niet Sluzigers bedraagt de prijs € 5,00 meer i.v.m. portokosten. Ook wordt er 2 x per jaar een ledenavond georganiseerd met interessante onderwerpen. Meld je aan op www.historiezwartsluis.nl en klik op het balkje ‘Word lid’ en de rest volgt vanzelf.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice