21 september 2024 Gebruikers online: 26
Agenda
Active creations

Opheffingsuitverkoop Koos Slurink Watersport van start

Geplaatst op: 7 augustus 2024

Het zal menigeen al zijn opgevallen en dat wellicht met enige spijt en ongeloof: de opheffingsuitverkoop bij Koos Slurink Watersport van start is gegaan. Daarmee wordt meteen duidelijk dat er een definitief einde komt aan het voortbestaan van dit 115 jarig familiebedrijf dat landelijke bekendheid geniet en een begrip is voor de regio.

Er zijn diverse redenen te noemen die tot dit besluit hebben geleid. De laatste jaren werd de winkel gerund door Johan die 27 jaar in het bedrijf werkzaam is en Herman die dit jaar zijn 50ste dienstjaar hoopt vol te maken. Laatstgenoemde hoopt in januari 2025 de pensioengerechtigde leeftijd te bereiken en wenst hier ook gebruik van te gaan maken.

Om het bedrijf alleen voort te zetten is voor Johan geen optie. Het vraagt veel van een ondernemer om in de huidige tijd mee te kunnen komen in de strijd met de prijsvechters op internet. Vooral onder de watersportwinkels vindt een enorme kaalslag plaats. Zo zijn in Zwolle, Kampen en Meppel belangrijke watersportwinkels verdwenen. Zelfs in Sneek gaat ook de zesde en laatste goed gesorteerde winkel sluiten. In Groningen en Lemmer hetzelfde verhaal. En dat terwijl er haast geen ligplaats voor een boot is te vinden.

Dit kan maar één ding betekenen. De watersporter koopt zijn waren via internet en ergens is dit nog te begrijpen ook gezien de enorme prijsverschillen die er vaak zijn. Hij heeft de hele winter de tijd om online alles uit te zoeken en uit verre landen te laten sturen. Vooral tijdens de coronatijd, toen alle winkels moesten sluiten, heeft ook de oudere generatie geleerd hoe te winkelen op internet.

Na die periode kreeg men te maken met enorme prijsverhogingen. Om een voorbeeld te noemen; in twee jaar tijd ging een blik verf van € 24,00 naar ruim € 40,00. Als je daarnaast ook nog eens de enorm gestegen energie- en brandstofprijzen rekent…tsja, dan rijd je niet meer voor een boodschap naar Zwartsluis en laat je het bezorgen.

“Daarnaast vind je geen personeel meer dat in de zomer vijf dagen wil werken voor een betaalbaar loon, zelfs nog geen vier dagen. Er wordt een loon gevraagd dat de firmanten zichzelf nog nooit hebben gegund. Dit probleem speelt in alle sectoren en vooral familiebedrijven hebben hieronder te lijden. Daarnaast hangen aan het in dienst hebben van vast personeel allerlei regels en plichten waar je als kleine ondernemer amper aan kunt voldoen. En zo verdwijnt langzaam maar zeker een cultuur”, vertellen de ondernemers.

Vaste klanten, maar ook toeristen reageren verbaasd en vol ongeloof wanneer ze de winkel binnen lopen. Iedereen vindt het ontzettend jammer en soms pinkt er een traan omdat het oude vertrouwde verdwijnt.

“En dat is dan ook wel weer mooi”, merkt Herman op. “Voor mij is dit een half jaar afscheid nemen van mensen die je al zo lang kent. Allemaal hartverwarmende reacties. Ja, die band zal ik missen. Je zag generaties aan je voorbij trekken, deelde lief en leed. Voor veel toeristen  waren we een thuis in Zwartsluis. Na een lange winter was er dan ook altijd een warm welkom en ging het niet meteen over handel maar over wel en wee. Dat zal ik zeker missen. Ik vrees dat ik gedurende de zomer vaak op één van de terrassen in Zwartsluis beland voor een praatje. Alle reacties van klanten zijn samen te vatten in één opmerking die ontroerde: ‘We vinden jullie winkel net een kroeg zonder tap en dat is uniek’ en ja, daar herken ik wel wat in.”

Op de vraag of hij aan zijn pensioen toe is antwoordt hij gelaten: “Ik ga echt niet kruipend naar mijn pensioen en geniet nog elke dag dat ik mag werken. Maar het lonkt wel, eindelijk eens in de zomer op vakantie met het hele gezin lijkt me geweldig en vervelen ga ik mij echt niet. Verhalen stoppen nooit en zolang ik gezond mag blijven hoop ik nog veel te kunnen delen en daarmee het sociale dorpsleven te bevorderen.

Op de vraag wat Johan (52) in de toekomst wil gaan doen kan hij nog niet antwoorden. Dit hangt allemaal af van de verkoop van het pand en de inhoud. Met de start van de opheffingsuitverkoop is in ieder geval de weg ingeslagen naar een definitieve sluiting. Wanneer dit zal zijn, dat laat nog even op zich wachten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice