22 september 2024 Gebruikers online: 13
Agenda
Active creations

Corsobouwers trotseren dahliacrisis en blinken uit in alternatieven

Geplaatst op: 16 augustus 2024

Ondanks de uitgevallen wagen van Alliance, kan het corso in Sint Jansklooster terugblikken op een geslaagde start van het corsoweekend. Vrijdagmiddag reden de 12 huizenhoge creaties door het dorp en dat zag er dit jaar anders uit dan voorheen.

Want nooit eerder kampten de corsbouwers met zo’n groot dahliatekort. Normaliter worden er voor dit corso meer dan 2,5 miljoen dahlia’s gekweekt, maar door een nat voorjaar verzopen veel dahliaknollen en kon slechts de helft geleverd worden. De groepen hoorden dat pas begin deze week en moesten gaan zoeken naar creatieve oplossingen.

“Het valt helemaal niet op. Het is dat jij het zegt, maar anders had ik het echt niet door”, vertelt een bezoekster uit Emmen die langs de kant staat te genieten. Ook Hoege Heetebrij, voorzitter van de organiserende C.O.V. is blij hoe de problemen zijn opgelost: “De kwaliteit is nóg beter dan vorig jaar, het lijkt me verschrikkelijk om hier jury van te zijn.”

Dat de bouwers last-minute moesten overschakelen op andere materialen bleek best pittig, erkent Wiljan van der Linde: “Je gaat zoeken maar moet op veel dingen letten. Wat kost het? Met wat voor snelheid kun je het op de wagen bevestigen? Het vroeg om snelle beslissingen. We hebben de verwachtingen wat bijgesteld en ik denk dat de alternatieven heel mooi zijn uitgepakt.”

Het Corso in Sint Jansklooster wordt vrijdagavond ook verreden. Zaterdag staan de rijdende kunstwerken opgesteld in het dorp tijdens het Corsofestival. Wie niet in de gelegenheid is om de wagens zelf te bezichtigen, kan afstemmen op Oost. Zaterdagavond wordt één van de grootste corso’s van Nederland namelijk uitgezonden op televisie.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice