20 september 2024 Gebruikers online: 14
Agenda
Active creations

Krachtpatsers roeien 25e editie Zwartewaterrace

Geplaatst op: 14 september 2024

Het Sluziger damesteam haalt de riemen binnenboord in de Kolksluis (foto: Henk Kuik)

Sloeproeivereniging Zwarte Water verwelkomde vandaag 27 roeiteams uit heel Nederland. Zij kwamen naar Zwartsluis voor de 25e editie van de Zwartewaterrace, een roeiwedstrijd van 13 kilometer.

“De teams roeiden vandaag richting het veer. Daar keerden ze om waarna koers werd gezet richting Hasselt. De start en finish waren in de Kolksluis”, legt organisator Martin van Dijk uit. Het gaat er overigens niet om wie het snelste weer terug in Zwartsluis was. “We kijken naar het zogenaamde ‘vermogen’ dat iemand roeit”, vertelt Van Dijk. Dat komt er op neer dat het gewicht van een sloep wordt meegewogen in de einduitslag. Een sloep die dus laat binnenkomt kan relatief hoog eindigen omdat het bijvoorbeeld een zwaar vaartuig is.

Dertien kilometer roeien is pittig, maar zeker niet uitzonderlijk. “De kortste roeiwedstrijd van Nederland is 7 kilometer en de langste 25. Dus deze is goed te doen”, legt Martin uit.

Het was voor één sloep nog even spannend of men aan de start kon verschijnen. Tijdens de tewaterlating bij scheepswerf Geertman waren roeiers vergeten de stop in hun sloep te draaien. Daardoor liep het vaartuig vol water. Gelukkig was men er snel bij en kon er na wat hooswerk alsnog geroeid worden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Aquaservice